Vinterens gode ting

Våre matvenner på MENY gir deg oppskrifter på vinterens delikatesser. Sjokolade, honning og vanilje i kombinasjon med sesongens råvarer, det gjør tilværelsen enda litt koseligere i vinter.

toppbilde2

Brie med stekte pærer og nøttemix

Oppskrift på brie med stekte pærer og nøttemix. Nøtter og honning er en uslåelig kombinasjon til god ost og denne retten smaker fantastisk godt som dessert.

Ingredienser

200 g brie
4 stk små pærer
2 ss sitronsaft
1 stk vaniljestang
2 ss honning
1 dl eplemost
2 ss Honey Roasted nøttemix

Slik gjør du

  • Ta brien ut av kjøleskapet 30 minutter før servering, slik at den får romtemperatur.
  • Del pærene i to eller fire, og drypp med sitronsaft. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  • Ha vaniljestang og -frøene, honning og eplemost i en varm stekepanne og stek pærene i ca. 5 minutter.
  • Server brien med stekte pærer og sausen fra pannen. Grovhakk Honey Roasted nøttemix og dryss over på toppen.

 

– – –

 

Eplekake med vaniljekrem

Oppskrift på saftig eplekake med epleskiver og søt vaniljekrem. Spis den gjerne varm med vaniljeis eller pisket krem.

Ingredienser

1 stk egg
1,5 dl sukker
50 g smeltet smør
1,5 dl melk
3 dl mel
2,5 ts bakepulver
3 stk store epler i båter
2,5 dl vaniljekrem
0,5 ss malt kanel
1 ss smør til springformen

Slik gjør du

  • Sett ovnen på 200 grader og smør springformen med smør (24 cm i diameter).
  • Skrell og rens eplene. Skjær dem i tynne båter.
  • Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør og bland med melk. Rør inn melkeblandingen i eggedosisen. Vend deretter inn de tørre ingrediensene.
  • Hell røren over i den smurte formen. Lag små hull i deigen med en skje og fyll hver grop med ca 1 ss vaniljekrem. Fordel eplebåtene utover og trykk dem litt ned i deigen. Dryss over kanel til slutt.
  • Stek kaken ved 200 grader på nederste rille i ca. 30 minutter. Stikk en trepinne i midten av kaken, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er den ferdig.
bilde 2

Nøtter i honning

Nøtter i honning er en hyggelig hjemmelaget gave, men også nydelig tilbehør til ost eller som topping på vaniljeisen.

Ingredienser

2 dl hasselnøtter
2 dl valnøtter
3 ss akasie honning

Slik gjør du

  • Sett ovnen på 170 grader. Legg bakepapir i en langpanne. Grovhakk nøttene og spre dem utover bakepapiret.
  • Drypp over honning og stek nøttene i ovnen i ca. 20 minutter. Pass på at nøttene ikke blir brente. Avkjøl på bakepapiret og oppbevar nøttene på glass.

 

– – –

 

Vinterens Eplegløgg

Eplegløggen passer kjempegodt sammen med alle typer julebakst og julekaker, men er også herlig å ha med på termos på tur.

Ingredienser

1 liter eplejuice
2 ts nellikspiker
2 stk kanelstenger
3 skiver fersk ingefær
1 stk stjerneanis
1 ss honning
3 stk sitronskiver

Slik gjør du

  • Varm forsiktig opp alle ingrediensene i en gryte og la det deretter stå og trekke under lokk på lav varme i 20 minutter.

 

bilde 3

Båter i sjokolade

Ingredienser

1 stk appelsin
100 g mørk sjokolade
1 ss kokosmasse finhakket
1 ss hasselnøtter finhakket

Slik gjør du

  • Skjær appelsinen i passende båter, og legg dem til ”tørk” på et kjøkkenpapir i 10 minutter.
  • Dekk et stekebrett med bakepapir. Finhakk kokos og sjokolade hver for seg og ha i to ulike skåler.
  • Smelt sjokolade i vannbad. Dypp en og en appelsinbåt halvveis ned i sjokoladen. Avkjøl litt før du dypper appelsinen ned i kokosen. Servere.

 

– – –

 

Hasselnøttkuler

Her får du oppskriften på litt sunnere og supergode konfektkuler. Oppskriften gir ca. 20 kuler.

Ingredienser

2 dl hasselnøtter
1 dl solsikkekjerner
1 dl tranebær
6 dadler (uten stein)
1,5 ss kakao
2 ts vann
75 g mørk sjokolade 70%

Slik gjør du

  • Rist nøttene i en tørr stekepanne til skallet sprekker og er svart. Legg nøttene i et kjøkkenhåndkle og gnikk bort skallet. Avkjøl. Spar 1 dl.
  • Miks sammen 1 dl nøtter og solsikkefrø i en kjøkkenmixer til du får fine smuler. Tilsett vann, tranebær, dadler og kakao. Miks sammen til en fin konsistens. Form massen til små kuler.
  • Smelt sjokoladen i vannbad. Rull kulene i sjokoladen og deretter i nøttene som du har finhakket. Oppbevares kjølig.