Høstens trender: funksjonelt og bærekraftig

Petra Middelthon - Fornebu S

Funksjonalitet og kvalitet er i høysetet når moteekspert Petra Middelthon trekker frem høstens nøkkelplagg.

– Invester i produkter med lang levetid og viderefør din egen stil, råder hun.

Vi går inn i en annerledes høst, der hjemmekontor, permitteringer og generell uro i verden setter sitt preg, også på motebransjen. Petra Middelthon, sjefsredaktør for norske Elle, var i Paris for å overvære motevisninger av høstens trender, da samfunnet stengte ned i vår.

– Det som tydelig setter sitt preg på høsten, er at det ikke lenger holder å vise et fint plagg på catwalken. For å oppnå troverdighet må plaggene ha en funksjon og god kvalitet. Det er rett og slett utrolig viktig at produktet har lang levetid. Det er, mer enn noen gang, trendy å ikke slavisk følge hver trend som dukker opp, men å supplere det man har og videreføre sin egen stil, forteller den anerkjente moteeksperten.

Middelthon har plukket ut noen nøkkelplagg hun mener blir viktige i høst, og funksjonalitet, kvalitet og bærekraft har spilt en stor rolle i utvelgelsen.

Chunky Plate Boots

– Disse bootsene har jeg valgt fordi høsten 2020 blir en tid hvor vi kommer til å gå mye. Vi oppfordres jo til å ikke ta mer kollektivtransport enn vi må, så mange vil nok bruke føttene mer enn de har gjort tidligere. Ustabilt høstvær, med både slaps og regn, gjør at boots er en trygg og sikker vinner. Disse er kule og funksjonelle, og støvelen er jo et statement i seg selv. De passer like godt til skjørt som til trange og vide bukser, sier Middelthon.

Chunky Plate Boots

Holzweiler, 3500,-

Vide bukser

– Om de er av ull eller skinn, om de er sorte eller røde. Finn et par bukser som passer din stil. Nøytrale farger er jo kanskje det trygge valget, men det er verdt å huske at vi er flinkere til å kjøpe gensere og skjorter i spreke farger, enn vi er til å kjøpe bukser i andre farger enn sort og grått. Det går jo begge veier. Du kan like gjerne ha en rød bukse med en grå genser, som motsatt.

Vide bukser

Hozweiler, McCartney, 9800,-

Skjorte-jakke

– Skjorte-jakker i rutete mønster finner du fra alle de store fabrikantene. Det er et fantastisk ekstraplagg du kan slenge på, hvis det blir ekstra kaldt på høstkvelden. Et annet statement-plagg, som kan gjøre samme nytten, er cape eller poncho, om du foretrekker det.

Skjorte-jakke

Holzweiler, Isabel Marant, 5900,-

Vest

– En vest varmer og er et solid allround plagg som er gøy å style med klærne du allerede har i garderoben. Om du kjører bestemorlooken, vest med åpne sider eller oversized herre-looken, fungerer den like godt. Finner du den riktige vesten for deg, og du trives i den, er det et plagg som vil vare lenge.

vest

Holzweiler, 1400,-

Overdeler med kule detaljer

– Særegne detaljer og snitt på plagg er blitt en trend. Store puffermer på blusen eller kjolen, eller skulderputer i strikkegenseren, i tillegg til broderier eller pynt. Med dette har du en overdel som passer 24/7 – et plagg som lett kan styles opp eller ned, avhengig av hvilken underdel eller hvilke sko du velger.

Overdeler med kule detaljer

Holzweiler, Rotate, 3100,-

Piff opp antrekket med accessories

– Når det gjelder accessories tror jeg det er viktig å finne produkter du kan bruke i flere sammenhenger. Finn smykker som du liker og som går til det meste i garderoben din. De fleste av oss har verken plass til, eller har behov for, ti vesker. Selv trenger jeg først og fremst en veske som rommer PCen min og ting jeg bruker i det daglige. Når det er sagt, tenker jeg at det er viktig å være litt vågal i fargebruken. En fin, brun veske kan virkelig friske opp et antrekk, og de chunky skoene er kanskje enda freshere i hvitt enn sort?

Retro som trend

De siste årene har vi fått gjensyn med trender fra både 70-, 80- og 90-tallet. Petra Middelthon mener det er en gjennomgående trend at designere og merkevarer inspireres av plagg fra tidligere tiår.

– Det blir litt det samme som at enkelte fotografer nå går tilbake til å fotografere og filme analogt og ikke digitalt, eller at flere har begynt å høre på vinylplater istedenfor Spotify. Å reprodusere plagg fra fortiden er en trend som er en epoke i seg selv, og som ikke bare refererer til 60- eller 70-tallet.

Hvilket plagg bare MÅ du ha i høst?

– Det viktigste tilbehøret er den store kragen – den kan løfte ethvert antrekk, sier Middelthon, og legger til at hun gjerne vil slå et slag for norsk design.

– Norske designere har blitt ufattelig flinke de siste årene. Jo mer vi kan få inn av dem i butikker som jobber med internasjonale varenavn, jo mer spennende tror jeg butikkene blir.

den store kragen

Me & My Cousine, Ganni, 1700,-