Skjermbilde 2020-05-19 kl. 10.33.29

Gode utedager i vente!

Sommeren står for døren og vi trekker ut i hage og på terrasser for å nye late dager med sol, mat og drikke. Vi har hatt en samtale med Trine på Jernia, som har gitt oss gode råd om både grillen og terrassegulvet.

 

Trine forteller oss at det er mange ting å tenke på når man skal velge grill, hvor stor plass har du til grillen, hva er behovet ditt og vil du ha gass eller elektrisk?

Den klassiske kullgrillen er forbudt i de fleste borettslag og sameier, noen steder gjelder dette også gassgrill. Da kan en elektrisk grill være en fullgod løsning! Elgriller har hatt en enorm utvikling de siste årene og finnes i alle prisklasser. Det er viktig å merke seg at rimeligere alternativer sliter med det man tradisjonelt har forbundet med elektriske griller; de oppnår ikke samme varme som en gass eller kullgrill. Webers nye Puls er et godt eksempel på en som holder mål; den har –ved siden av å oppnå de viktige tre hundre gradene– elektroniske termostater og integrert termometer.

 

 

grill

Gassgrill er utrolig populært i Norge og gir grillklar rist på bare sekunder. Spirit og Original fra Weber med henholdsvis to og tre brennere, er helt fantastiske griller om man har plass til det.

Mange av oss bor i leilighet og da kan Danske Morsø være riktig grillvalg! Grillen er liten og helt lukket med en pipe på toppen som er perfekt for balkonger som er litt oppe i høyden. Weber har også en egen serie griller -Q serien- som er tilegnet terrassebruk. Disse grillene er hendige og små og finnes med og uten stativ.

Når det gjelder gassbeholderen, er det viktig å finne ut hvor mye gass du trenger, gassflaskene finnes i både 5 og 10kg størrelse, så her er det mengden grilling som avgjør valget. Mange griller kommer med side- eller underskap, det er kun ment å sette gassen i skapet når grillen ikke er i bruk, på grunn av brannfare er det utrolig viktig å sette gassbeholderen på utsiden under grilling!

Grillen må vedlikeholdes! Den trenger vask, rens og skal stå under trekk når den ikke er i bruk. Husk at risten skal vaskes etter bruk og når den settes bort for vinteren. Tommelfingerregelen er at grillen skal være like ren som en nyvasket bil.

IMG_8603

Mange leverandører av tregulv forteller at de bruker vedlikeholdsfrie materialer, men vår erfaring er at alle trematerialer trenger vedlikehold, forteller Trine. Uten jevnlig tilsyn og tiltak tørker treet ut og kan sprekke. Her gjelder det å komme skader i forkjøpet og forhindre dem med å vaske hvert år med vanlig husvask, eller kraftvask om den skal behandles med beis. Høytrykkspyleren burde man holde unna terrassen da den fliser opp trevirket, men har du en terrassevasker til høytrykkspyleren går det fint å bruke, ellers anbefaler vi vanlig hageslange.

Man burde beise terrassen annen hvert/tredje hvert år, husk at det er viktig å fjerne all gammel trebeis først, med Trebitt Terrassebeisfjerner. Om du vil olje, må dette gjøres årlig. Om du derimot er av typen som vil ha det enklest mulig, finnes det et produkt som heter SiOO:X som legger en krystallisk sperre over treverket, og gir en platinagrå overflate. Dette gir en vedlikeholdsintervall på opptil 12 år! Prisen er høyere, men man slipper da det årlige vedlikeholdet.