5 enkle steg til en grønnere hverdag

Gjør en forskjell for miljøet med små grep.

Visste du at Fornebu S er verdens mest miljøvennlige kjøpesenter? Vi tok mange grønne valg i byggeprosessen, som at taket vårt er laget av den sjeldne naturtypen kalktørreng. Bikubene på taket lager 100 kilo honning i året, og solcellene produserer 150 000 kilowattimer (tilsvarende åtte eneboliger) Selv om verden trenger at vi gjør store grep, skal vi ikke undervurdere betydningen av små miljøtiltak i hverdagen. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt! Her får du fem forslag til hvordan du kan gjøre en grønn forskjell.

Fornebu S - verdens mest miljøvennlige kjøpesenter.

12.-14. mars byr vi på morsomme aktiviteter, spennende opplevelser, nye smaker og en rekke gode tilbud. Alt i en grønn innpakning, til glede for kloden – og deg som bor på den.

Bruk vaskepose

Når du vasker syntetiske klær, som for eksempel fleece og treningstøy, frigjøres det små plastfibre (mikroplast) som ender opp i havet og skader miljøet. Men bruker du en spesiell vaskepose, som for eksempel GuppyFriend, fanges partiklene opp i posen. Kast dem i restavfallet der de hører hjemme. En liten innsats for miljøet – check!

Guppyfriend vaskepose

Guppyfriend vaskepose selges bl.a. hos Kid Interiør.

Velg klær i kvalitetsstoffer

Det lønner seg å velge klær i kvalitetsmaterialer, som for eksempel ull og silke. Da bidrar du til å redusere utslipp av mikroplast i havet. I tillegg er sannsynligheten større for at du blir fornøyd med kjøpet ditt, og kan ha plagget i garderoben i årevis. Impulskjøp er sjelden en god ide, verken for deg eller miljøet. Planlegg innkjøpene dine!

Gi bort, selg eller ha byttedager

Har du skapet fullt av klær som ikke blir brukt? Ta en vårrengjøring og finn fram klær du ikke trenger lenger. Så lenge plaggene er i god stand, kan du gi dem bort til Fretex eller UFF. Mange kjedebutikker har også egne innsamlingsbokser, hvor tekstilene blir brukt til gjenbruk, gjenvinning eller resirkulering. Byttedager blir også stadig mer populært. Engasjer vennegjengen og se om klærne dine kan vandre videre til nye eiere. Du kan også bruke FINN eller Tise for å selge gamle skatter, eller finne nye til en rimelig penge.

FS_grønnhverdag4

Velg klær i god kvalitet. Denne jakken fra Vince får du hos Ferner Jacobsen.

Ta beina eller sykkelen fatt

Å sykle eller gå er vinn-vinn for både miljøet og helsa. Har du ikke egen sykkel? Benytt deg av Bysykkel-tilbudet som finnes i en rekke kommuner, deriblant Bærum og Oslo. Last ned appen, bestill et abonnement og finn en bysykkel i nærheten av deg. Genialt enkelt – og du er på full fart mot en grønnere hverdag!

FS_grønnhverdag5

Bysykkelordningen er åpen for alle. Sesongen starter i april.

Kjøttfri middag

Å spise mindre kjøtt i hverdagen er et lite, men konkret miljøtiltak. Alle monner drar! Begynn med å innføre én kjøttfri dag i uka, for eksempel kjøttfri mandag. Det finnes utallige gode vegetarretter som smaker helt herlig. Prøv deg på denne favoritten fra Meny.

Vegetar-tapas med mango

Du trenger:

• 1 pk VegMe Pulled Marinert
• 2 ss olivenolje
• 2 stk hjertesalat
• 1 stk eple finstrimlet
• 0,5 stk mango finstrimlet
• 1 stk rød chili i skiver
• 1 dl sweet chilisaus

Slik gjør du:
Stek VegMe Pulled Marinert i olje på middels varme i fem minutter. Rør godt om, og dra gjerne bitene fra hverandre med to gafler. Sett til side til det er lunt.
Skyll hjertesalaten og fyll hvert blad med VegMe Pulled Marinert. Dryss over finstrimlet eple og mango, chili i skiver og en spiseskje med sweet chilisaus.

Deilige oppskrift fra Meny.

Prøv denne deilige oppskriften fra Meny.