God, grønn jul!

Hvem sa at jula trenger å være stri? Stadig flere ønsker seg vekk fra førjulsmas, hodeløs pakkejakt og alt vi være med på. En bærekraftig julefeiring handler om det motsatte.

Anja og hennes grønne jul

Tekst: Anja Stang Foto: Mikkel Walle

Fra å styre unna glanset gavepapir til en pakkefri jul med fokus på de nære ting. Fra viltkjøtt til nøttestek. Vintage penklær og smykker som vil leve like lengre enn deg. Samme hvor på skalaen du befinner deg, er alt sammen skritt på veien bort fra stress og sprukne budsjetter.

La oss begynne med pynten. Selv holder vi det ganske «nedpå», men liker å omgi oss med natur: Granbar, juleroser og lerkegreiner i store vaser. Fyr i peisen og masse levende lys, helst av vegansk soyavoks eller rentbrennende, Svanemerket stearin.

Nostalgisk jul hos Anja Stang

Juletrepynten har vi samlet gjennom årenes løp; fra ting barna har laget til unike julekuler jeg har kjøpt brukt eller på reise. Jeg liker at miksen er personlig og lett bohemsk, og er overhodet ikke opptatt av å følge trender eller en spesiell fargepalett. Kvalitet fremfor kvantitet, når som helst! Og så ønsker jeg meg en stor, antikk julestjerne i metall som kan lyse opp stuevinduet vårt.

Julestjerne som varer

Georg Jensen ornamentstjerne fra Tilbords 189,-.

Hva med å arrangere juleverksted med naboer og venner og lage pynten sammen? De siste par årene har jeg pakket inn julegavene (ja, de fleste gaver, egentlig) i vintage silkeskjerf eller økologiske kjøkkenhåndklær festet med silkebånd. Slik får du to gaver i ett, slipper svinn og gavene under treet blir ekstra vakre!

Pakk gavene inn i kjøkkenhåndklær eller fine, gamle skjerf.

Pakk gavene inn i kjøkkenhåndklær eller fine, gamle skjerf.

Anjas jul5

Kjøkkenhåndklær fra KID Interiør fra 59,95 og Ull-silkeskjerf fra Holzweiler 750,-.

Fri fra hva, sa du?!

Konseptet gavefri jul er temmelig nytt her til lands, i hvert fall i mine kretser. Det føles som en slags opptrapping av siste års debatt om brukte gaver. Gjenbruk er definitivt mer miljøvennlig enn å kjøpe nytt, men la oss være ærlige: Brukte gaver kan være vanskelige å finne og enda vanskeligere å bytte hvis de ikke faller i smak. Så man skal kjenne sine mottakere!

Jeg skulle ønske jeg kunne erklære at stigmaet rundt brukte gaver er borte, men så raskt går det dessverre ikke. Selv om de fleste setter pris på miljøaspektet, er det ikke alle som setter pris på brukte ting. Da er det enklere å gi alternativer til alt rælet vi ikke trenger: Hjemmelagde eller spiselige gaver og opplevelser som kan deles. Eventuelt bøker – hjerneføde som kan byttes.

Eller hva med å teste helt eller delvis gavefri jul? Etter å ha hørt flere snakke om det, skal vi selv teste konseptet selv for første gang i år, på førfeiring med pappa og familien på farssiden. Barna er riktignok et unntak. Vi voksne har alt vi trenger, bortsett fra nok tid sammen. Og jeg merker at beslutningen allerede har frigitt plass i hodet, og gjort meg et godt hakk mindre julestressa.

Hvordan dere enn velger å løse årets gavekabal, er det én ting jeg håper dere er enige i at det er best å styre unna: «Artige» plastdingser som ikke har noen annen funksjon enn å frembringe litt latter ved åpningen, før de blir glemt, gjemt eller kastet. De såkalte «gavene til dem som har alt», der altså.

Vi som virkelig har alt: La oss ta konsekvensene av det! Eventuelt gi bort penger, mat eller varme pledd til noen som trenger det mer enn oss. De beste gavene er tross alt de som gjør andre glade, eller hva?

Anjas nøttestek

Glade jul, hellige julemat

Jeg skal ikke prøve å tvinge noen til å droppe kjøtt i jula. Når stadig flere vil spise mindre kjøtt i hverdagen, blir festdagene anledninger til å unne seg noe man spiser sjelden. Men gå gjerne for bedre kjøtt, for eksempel økologisk, frittgående ribbe eller kortreist vilt. Sauen er også et dyr som stort sett har det bra i Norge, så pinnekjøttet er innafor.

Hvis du ønsker deg et pescetarisk eller vegetarisk alternativ, er det mye å velge mellom. Torsk har i mange år vært et alternativ til ribbe og pinnekjøtt, husk bare å sjekke at den er MSC-merket fra bærekraftig fiske. Derimot har du kanskje ennå ikke smakt nøttestek?

Fargerike ingredienser i nøttesteken til Anja.

Nøttesteken er veganerne og vegetarianernes julemiddag numero uno, med rette! «Steken» inneholder et vell av ingredienser, fra nøtter, sopp og tofu til soyasaus, lønnesirup og alskens kryddere. Stikkordene er masse smak, proteiner og umami som gir en litt «kjøttaktig», mørk smak. Sopp, soyasaus og tomatpuré er blant ingredienser som gir masse umami, og skiller nøttesteken fra et avansert nøttebrød. Noe den ellers kan minne om for et utrent øye.

En god nøttestek skal ta tid, både å forberede og steke. Noe av det fine er at det er lett å lage den i forkant og fryse den ned til den store dagen. Og at alt det øvrige tilbehøret som følger en tradisjonell julemiddag, passer til: Surkål, poteter, tyttebærsyltetøy, rosenkål, saus – you name it! Husk at sausen kan inneholde kjøttkraft hvis du er hardcore veggis.

Her finner du hele oppskriften på Green House’ veganske og glutenfrie nøttestek!

Alle ingrediensene til nøttesteken får du hos MENY.

Nøttestek

Nøttestek

Klar til servering

Lag deres egne tradisjoner!

Dere som har barn, har sikkert tenkt over at dere ved å dyrke juletradisjonene dere selv vokste opp med, bringer dem videre og skaper gode juleminner for livet. Det er også en gyllen sjanse til å skape deres egne ritualer og tradisjoner som barna vil videreføre som voksne. Pleide dere aldri å gå rundt juletreet? Da kan dere gjøre det nå!

Selv har jeg blitt et ekte julemenneske av å bli mamma! Mens jeg før ble irritert når butikkene begynte å spille julemusikk for tidlig, kan det nå knapt begynne tidlig nok. Det samme gjelder utelysene, som jeg velger å ikke kalle julelys for å kunne la dem skinne lengst mulig.

Vi leser «Snekker Andersen og Julenissen» av Alf Prøysen og «Et Juleeventyr» av Charles Dickens, og hører på gammeldagse, litt melankolske julesanger. Årets favoritt er Nils Bechs gåsehudnydelige fremføring av «O Helga Natt».

Tradisjoner er viktige, men det aller viktigste er å senke skuldrene, nyte fridagene og bare være sammen. Jeg ønsker deg herved verdens fineste, grønne julefeiring!

Julekos hos Anja

Klementiner, trøfler, sjokolade og Kransekakestenger får du hos MENY .