Tid for indisk superfood

Hva gjør en ung gründer som brenner for det indiske kjøkkenet og sunne råvarer? Hun vender blikket hjem til rurale tradisjoner og lager sunne, raske indiske streetfood-retter, eller indisk tapas om du vil.

Samaria Iqbal åpner Sundar Indian superfood på Fornebu S.

Samaria Iqbal åpnet Sundar Indian superfood på Fornebu S.

Samaria Iqbal har hentet inspirasjon hos sin nære familie med røtter i nord-India og i et veletablert indisk matmiljø i Storbritannia. Når Sundar Indian superfood åpner dørene på Fornebu S er det smaken av et sunnere indisk kjøkken du vil stifte bekjentskap med. En indisk restaurant med fokus på å kombinere det velkjente med sunne, lyder konseptet.

– Storbritannia har cirka 2 millioner indiske innbyggere og London-restauranter har hatt curry på menyen siden midten av 1700-tallet. Det er der utvikling og trender innen indisk mat foregår. Det skjer fortere der enn i India. Indisk tapas, der man deler små retter med andre, og Indian streetfood, er i vinden i beste «sharing is caring» tradisjon, smiler gründeren med en mastergrad i statsvitenskap og studier innen økonomi ved siden av bred erfaring fra restaurantbransjen.

– Jeg er ikke veldig A4 av meg, har nok alltid vært en gründersjel, for jeg liker å utfordre meg selv. Som liten så jeg en forretningsmulighet i å selge jordbær som vår lokale grønnsakhandler på Røa skulle kvitte seg med. Det gikk strålende og jeg hadde flere venninner i arbeid som jeg delte fortjenesten med, forteller hun.

Samaria Iqbal på Fornebu S.

Samaria Iqbal har hentet inspirasjon til Sundar Indian superfood hos sin nære familie med røtter i nord-India og i et veletablert indisk matmiljø i Storbritannia.

Frisk, fersk og fargerik mat

Samaria er opptatt av det enkle og lette. Hun forteller at den indiske maten som det norske markedet er best kjent med opprinnelig er festmat bestående av tunge retter som stammer fra tiden da mogulene regjerte.

– Mitt fokus er på det sunne, enkle og næringsrike og da har jeg hentet inspirasjon fra det enkle bondekostholdet mine foreldre er oppvokst med. Brødbakst med bokhvete, kikertmel og fullkorn, ghee (indisk smør), daal suppe (linsesuppe) og curryretter med kidneybønner. Mye av den indiske maten blir usunn fordi man friterer eller koker den for lenge. Det er forhold vi har forbedret i konseptet Sundar Indian superfood, forteller Samaria.

Hun elsker indisk mat, men opplevde at en sensitiv mage ikke alltid spilte på lag. Hun slet med å fordøye tung mat og fikk en aha-opplevelse da hun erstattet maisolje, smør og yoghurter med sunnere varianter. Nå deler hun av erfaringene med nyvinningene Nanvich og Nanwrap på menyen. Du får dem med tandori kylling, avokado og kikerter. Veganske og vegetariske varianter er en naturlig del av konseptet.

– Min mor bare lo av meg da jeg sa at jeg lette etter sunn indisk mat. Vi er jo oppvokst med å spise vegansk og vegetarisk, det er en helt naturlig del av den indiske bondekosten med friske, rene, enkle og kortreiste ingredienser, sa min mor. Av den grunn er mange av hennes signaturretter og chutneyer på menyen, smiler Samaria.

Frisk, fersk og fargerik mat fra Sundar.

Frisk, fersk og fargerik mat fra Sundar.

Indisk vintagestil og take away

At Sundar Indian superfood starter sin første restaurant på nettopp Fornebu S er ikke tilfeldig. Folk i området setter pris på lett tilgjengelig sunn mat og liker indisk. Nå skal de endelig bli hørt, for kvalitet og gode råvarer med mye smak er nettopp hva Samaria har tenkt å servere.

– Med meg har jeg kokk og en ekspert på indisk brødbaking samt min egen familie. Brødeksperten er viktig, for brød er mye brukt, og det finnes mange sunne varianter, for eksempel med grovt mel, kikertmel og hirse. De kan være fritert i olje (pori), stekt i stekepanne (chapati; det daglige brød) eller bakt i en tandoor (nan festbrød), forklarer Samaria.

En liten leksjon om det sunne indiske kjøkkenet omhandler fargerik mat med mye smak og duft. Det indiske kjøkken bugner av retter med linser, bønner og grønnsaker og maten kan variere svært fra nord til sør og øst til vest. Ris, chutney, raita og forskjellige brødsorter er naturlig tilbehør i et måltid. I tillegg til krydder brukes blant annet mye løk, tomater, ingefær, chili og koriander. Alt fra drikker til desserter og alle slags måltider inneholder krydder og urter som brukes hele, males til pulver, tørkes eller blandes med andre krydder for å få et blandingskrydder. Noen krydder varmes før de males for å få frem ekstra god aroma. Krydder og urter har lenge blitt brukt som en behandling for kroppen og inntak av naturlige antioksidanter, og det er dette som er utgangspunktet for den kraftige krydderbruken, ikke først og fremst smaken.

Sundar Indian streetfood har flyttet inn i Stockfleths gamle lokaler på Fornebu S og åpner i oktober. Restauranten er fargerikt pusset opp i vintagestil med inspirasjon fra India på 1920 – 1970 tallet.

Du finner Sundar Indian superfood i de gamle lokalene til Stockfleths i 1. etg.

Du finner Sundar Indian superfood i de gamle lokalene til Stockfleths i 1. etg.

Fakta:

(kilde: Store norske leksikon)

Ayurveda (læren om livet) anbefaler å bruke seks smaker i det daglige matinntaket for å skape en god balanse i fysiologien. De seks smakene er surt, søtt, salt, sterkt, bittert og umami. I et perfekt måltid finner man disse smakene i for eksempel sur pickles, søt chutney, sterk chili, bitre krydder og umami i gurkemeie. I tillegg balanseres måltidene med et innslag av syrnet melk i form av en raita, lassi eller dipp.