Hvor grønn er sommeren din?

Det er aldri for sent å snu, og i hvert fall ikke for sent å gå i en litt grønnere retning. Sommerferien er for lengst i gang, men hvordan kan du sørge for at klimafotavtrykket ditt er minst mulig – samtidig som du koser deg mest mulig?

par på strand med sykkel

Kortreist ferie i sommer - kanskje på sykkel?

AV ANJA STANG

 

Her er noen tankerekker å tygge på. Og husk å klappe deg selv på skulderen for det du faktisk gjør! Slik får du også motivasjon til å gjøre mer.

Ferieplanene:

• Planlegger dere kortreist ferie i sommer, med tog, buss eller elbil? Strålende!

• Vurderer dere å hoppe på noen restplasser til varmere strøk i tilfelle den norske sommeren svikter? Sjekk om det er mulig å reise dit med tog, og la reisen være en del av opplevelsen! Facebook-gruppen ”Togferie” byr på mange praktiske tips og triks. Dokumenter togeventyret i sosiale medier og inspirer andre til å tenke alternativt!

• Flyreisen er bestilt for lenge siden, sier du? Da kan du gjøre ditt for at både reisen og oppholdet blir mest mulig miljøvennlig: Ta med egen drikkeflaske (den går gjennom sikkerhetskontrollen så lenge den tømmes først!) og minimer plastemballasje mest mulig på reisen. Handle plastfri frukt og grønt på lokale markeder, og nyt alt som er i sesong der dere er. Istedenfor å leie bil, kan dere kanskje ta tog når dere skal på utflukter?

Nansenparken.

Nansenparken er et flott parkanlegg på ca 200 mål midt på Fornebu. Her kan man lett kose seg en sommerdag.

Sommermaten:

• Varme soldager gir oss lyst på lettere mat, så benytt sjansen til å spise mindre kjøtt enn normalt. Skal du grille, finnes det stadig flere gode alternativer, som maiskolber, grønnsaksspyd og vegetarburgere. Selv de mest ihuga kjøttelskere elsker Beyond Meat – den plantebaserte burgeren som er nesten urovekkende lik de animalske variantene i både lukt og smak.

Burger fra MENY.

MENY kan friste med saftig vegetarburger med aioli.

• Spis opp! Det viktigste grepet alle kan gjøre på matfronten, er å kaste minst mulig. Lag deilig lunsj av middagsrestene, og ta den med på stranden eller som niste hvis dere skal reise dagen etter. Ved å planlegge måltidene for hele oppholdet er sjansen større for at dere får spist dere ut av kjøleskapet før dere skal reise.

• Enten dere er på hyttetur, leier via Airbnb eller ferierer i nærområdet, lager dere sikkert mesteparten av maten selv. Det er dessverre fortsatt vanskelig å unngå plastemballasje i butikken. Sjekk hvilke regler som gjelder for avfall der dere er, og husk å kildesortere selv om dere er på en hytte!

Late dager i Nansenparken.

Ta alltid med den en vannflaske til late dager - selv i nærmiljøet.

Tre grep for en enda grønnere ferie:

• Ikke dra noe sted uten en påfyllbar flaske, og gjerne en gjenbrukskopp hvis du for eksempel vil kjøpe en iskaffe på vei til stranden.

• 80% av alt søppel i havet kommer fra land via vind og vann, så ta #femforhvalen så ofte du kan! Med en pose og et par plasthansker i veska, kan du lett ta en liten skjerv på din vei. Barna synes også det er gøy, samtidig som de får gode vaner for resten av livet.

• Less is more! Når det er varmt og vi tilbringer mer tid i naturen, føler mange at vi trenger mindre. Når du vurderer å kjøpe noe, tenk over om du virkelig trenger det. Kjøp noe i god kvalitet som du kan glede deg over lenge, gjerne på merkevaresalget til Fornebu S. Det er også mye fint å finne brukt, blant annet på Fornebu Gjenbruk, som funker like godt på fjelltur som på sommerens festivaler.