Møt påsken med naturlig solbeskyttelse

Beskytt ansiktet med solkrem.

Møt påsken med naturlig solbeskyttelse

Med den sterke vårsola kommer behovet for solkrem til store og små. Men hvilken skal du velge?

Av Anja Stang

I Forbrukerrådets store solkremtest i 2017, fikk bare åtte av totalt 45 solkremer smilefjes, noe som innebærer at de verken inneholder miljøskadelige eller hormonforstyrrende stoffer. Spesielt urovekkende var det at barnesolkremene kom dårligst ut.

Samtidig ser vi et voksende marked for naturlige og økologiske hudpleieprodukter, så det er ikke lengre en selvfølge at de mest etablerte merkevarene er de tryggeste. Her er noen tips til å enklere finne frem i filterjungelen:

Solkrem til barn.

Sjekk innholdsfortegnelsen eller se etter Svanemerkede solprodukter.

• Først bør du ta stilling til om du ønsker fysisk eller kjemisk filter. Majoriteten av de økologiske og mest miljøvennlige solkremene bruker fysisk filter, noe som skal forhindre at skadelige kjemikalier absorberes i huden. Det kan gjøre kremen litt ”tråere” å påføre og i blant gi huden et hvitaktig skjær. Dette kan faktisk være en fordel med barn: Det synes så tydelig hvor de er smurt og at filteret virker! Sunkost fører Weledas økologiske serie med fysisk solfilter.

• I senere år har forskerne oppdaget hvor skadelig de to kjemiske UV-filtrene Benzophenone-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate er for både mennesker og natur. De utbredte filtrene er hormonforstyrrende, og forandrer korallens DNA slik at unge koraller dør. Naturlig nok er de heller ikke trygge for verken barn eller voksne. Sjekk innholdsfortegnelsen eller se etter Svanemerkede solprodukter for å unngå disse!

• Den eneste solserien med kjemisk filter som både er Svanemerket og sertifisert økologisk, er Rudolph Care Sun. De prisbelønte produktene kommer til alle landets Vita-butikker i mai. Der finner du også nylanserte Camilla Pihl Sun som også er Svanemerket og lover å ikke belaste havmiljøet, og Biotherms nye ”korallvennlige” solserie «Water Lover».

Solkrem fra Rudolph Care Sun.

Trygg solkrem fra danske Rudolph Care Sun. Denne serien finner du hos Vita i løpet av mai.

Solkrem fra Camilla Phil.

Svanemerket fra Camilla Phil. Serien får du kjøpt hos Vita.

Solkrem fra Biothem.

Nyheten fra Biotherm får du hos Kicks Fornebu.

• Apoket1 fører de allergivennlige merkene Cosmica, Dermica og Cliniderm som fikk beste score i Forbrukerrådets test.

Apotek 1 har mange gode merker for barn og voksne.

Apotek 1 fører flere allergivennlige merker.

• Det nye hudpleiemerket Esse, som føres i hudpleiesalongen RÅH, kommer med den første naturlige solserien med probiotika nærmere sommeren. Probiotika i hudpleie er en annen spennende trend, som skal styrke hudbarrieren ved å tilføre ”snille” bakterier.

• Det er ikke lengre noen selvfølge at solfaktor 50 er tryggest! Med høyere faktor følger sterkere kjemikalier, så anbefalingene er i endring. Så lenge du befinner deg i Skandinavia og begrenser tiden du oppholder deg i sola, er solfaktor 20 eller 30 nok og bedre for både huden og miljøet.

På Fornebu S finner du solkrem på Apotek1, Sunkost, Kicks, Rituals og RÅH. Her får du god hjelp til å finne den solkremen som er helt riktig for hele familien og våre venner i havet. Nyt sola med måte og ha en bokstavelig talt strålende påske!