Slik får du mer miljøvennlige matvaner

Spar tid, penger og emballasje, og kast mindre mat!

Av Anja Stang

Larvebrød fra MENY

MENY presenterer fremtidens mat - Larvebrød. Foto: MENY

Heldigvis blir det stadig lettere å leve litt grønnere i hverdagen. Matvarebutikkene er med på kampen mot både plast og matsvinn, og har lovet å redusere mengden unødvendig plastemballasje fremover.

MENY har økt fokus på økologiske og rene råvarer, og samarbeider med matrednings-appen Too Good To Go. De har også lansert sitt første brød bakt med knuste melbillelarver! Fremtidens mat er både proteinrik og bærekraftig. Tør du å smake?

Anja Mat bilder6

Brødnyheten Mjølmums er et smakfullt grovbrød som inneholder en liten andel tørkede og malte melbillelarver. Foto: MENY

10 enkle, grønne grep du kan ta allerede i dag:

1. Neste gang dere skal handle, tenk som en liten familierestaurant og planlegg ukens middager. Hva med å skrive dagens rett på en krittavle eller en ”meny” på kjøleskapet? Uansett sparer dere masse tid på handling og stressende grubling, og får lettere brukt det dere har i kjøleskapet.

2. Husk miljøvennlige handlenett til handleturen. Ha også minst ett sammenrullet nett i bunnen av vesken på jobb til eventuelle innkjøp på hjemveien. De er også mer hendige og mye penere enn plastposene!

Handlenett.

Husk miljøvennlige handlenett til handleturen - trendy og praktisk.

3. Dropp de tynne plastposene; legg grønnsaker og frukt som uansett skal vaskes rett i handlekurven. Små gasbindposer eller vaskeposer er ypperlige til å oppbevare mindre ting i løsvekt – som nøtter, tomater eller aprikoser. Papirposene som er beregnet til sopp kan også brukes til andre ting.

4. Erstatt gradvis basisvarene i skapet med økologiske alternativer. Det blir stadig flere av dem i hyllene, og prisforskjellen blir stadig mindre. MENY har også jevnlig tilbud på økologiske varer.

Frkt og grønt har det best uten plast.

Dropp de tynne plastposene - tenk på miljøet.

5. Hold kjøttfri mandag hellig! Nordmenn er på verdenstoppen i kjøttspising, noe som er ganske ugreit. Selv om du ikke er klar for å kutte ut kjøtt helt med det første, klarer de fleste å stå over én dag i uka. Gjerne to eller tre også.

6. Handle så lokalt og sesongbasert som mulig, og lag mest mulig mat fra bunnen av. Slik slipper dere tilsetningsstoffer med vanskelige navn og for høyt innhold av sukker, salt og mettet fett.

7. Lær hvordan matvarene bør oppbevares for lengst mulig holdbarhet. Epler skal helst oppbevares atskilt fra annen frukt og i kjøleskap, mens avokado, bananer og tomater foretrekker romtemperatur. Brune bananer kan med fordel fryses og brukes i smoothie eller bananis! (Bare husk å skrelle dem først.)

Lag smoothie av frosne bananer.

Frys ned overmodne bananer - perfekt å ha i smoothie.

8. Av all maten vi nordmenn kaster, troner brød og bakervarer på toppen. Hvorfor ikke fryse brødet i skiver som kan tines eller ristes etter behov?

9. Sorter kjøleskapet etter temaer som pålegg, meieriprodukter og grønnsaker, og planlegg måltider med matvarer som snart går ut på dato. Bruk sansene; lukt eller smak. Egg, melk, tørrvarer og uåpnede ferskvarer holder seg gjerne lengre enn ”best før”-datoen.

10. Vær kreativ med restene! Meksikansk omelett kan for eksempel være den perfekte helgefrokosten etter tacofredag.

Mekiskans omelett lagert på rester.

Meksikansk omelett på tacorester -ja, takk!