10 tips til en grønnere garderobe

 

Få oversikt i skapene og rydd plass til det du faktisk bruker og elsker.

Av Anja Stang

Ryddig garderobe

Ta deg tid til en skikkelig vårrengjøring i garderoben

Endelig er vårsesongen i anmarsj! Det er deilig å fylle opp skrantne
D-vitaminlagre med varmende solstråler og gå med friske farger og lette sko på bare fortau. Tiden er inne for en ordentlig vårrengjøring i garderoben.

Kanskje finner du noen sommerlige skatter du hadde glemt? Ikke minst er det fint å unngå å kjøpe noe du praktisk talt har fra før.

Ved å ta en ordentlig gjennomgang av skap og skuffer får du oversikt over hva du har og hva du trenger. Og ikke minst: Lar de fine vårplaggene komme til sin rett slik at du faktisk får brukt dem – igjen og igjen!

 

10 tommelfingerregler når du rydder plass til vår i garderoben

1. Sett av nok tid – gjerne en hel helg– til ”prosjekt grønn garderobe”. Da får du tid og ro til å skape gode systemer. Kanskje er det morsommere enn du tror?

2. Gå gjennom skap og skuffer du bruker daglig og pakk bort de mest vinterlige plaggene. (Bare sørg for å ha nok varme klær i bakhånd siden den norske våren kan være lunefull!) Er det noe du har sluttet å bruke? Gi bort eller selg, ta det med på byttemarked eller lever til Fretex.

3. Når du har fått mer plass og oversikt: Kan du lage et bedre system for å raskt se hva du har og finne det du trenger? For eksempel sortere klær og tilbehør etter farger, anledning eller kategori?

4. Når systemet er klart, er det på tide å hente frem vårplagg og –sko fra bodene. Mens noen ting kan vente til sommeren, blir typiske ”overgangsplagg” som strikkejakker, trenchcoaten, kjoler med på leken.

5. Ta samme gjennomgang som med det du pakket bort: Er alt helt og rent? Er det noen hull som må lappes eller et par sko som trenger en puss? Hvis det er mer enn du makter, hjelper Repairable.no deg til en overkommelig pris.

Bukse som blir reparet.

Ta vare på klærne dine. Det aller meste kan repareres.

6. Gi plagg og tilbehør lengre liv ved å ta godt vare på dem! Oppbevar vesker i dustbags og sko i esker (bortsett fra de du bruker daglig). Stryk eller steam krøllete plagg; da henger de klare til du trenger dem og er mer fristende å bruke.

7. Er det en type plagg du mangler, eller ønsker du deg en mer fargerik garderobe? Ved å bruke litt tid på å finne ut hva du faktisk trenger, gjør du bedre investeringer. Nytt tilbehør i en av vårens farger – fra et silkeskjerf til et par sko – gir et kjapt løft til plaggene du allerede eier.

8. Vasker du plaggene riktig? De fleste liker best 30-40 grader og milde, naturlige vaskemidler. Prøv produktene til C Soaps, Klar eller Änglamark, og dropp skyllemiddelet som verken gjør noe godt for klærne eller fiskene. Og apropos; Guppyfriend er en vaskepose som selges mange steder og som hindrer mikroplast i å skylles ut havet med vaskevannet. Dropp tørketrommel, med mindre du skal tørke dunjakker (husk tennisballer), sengetøy eller håndklær.

Guppyfriend-vaskepose.

Guppyfriend mikroplast vaskepose beskytter tekstiler og reduserer mengden mikrofibre i elver og hav. Selges hos KID Interiør.

9. Neste gang du vurderer å kjøpe noe nytt, tenk #30wears: Kan jeg bruke dette plagget minst 30 ganger? Det er en god øvelse, ikke minst for lommeboka. Hvis svaret er JA!, er sjansen større for at du vil elske å bruke det om og om igjen.

10. Velg plagg og tilbehør i rene naturmaterialer og høy kvalitet. Støtt småskalafirmaer som gjerne har etikken på stell. Stadig flere norske og skandinaviske designere har fokus på bærekraft. Og se etter den lille, grønne kvisten som viser veien til grønnere produkter hos Fornebu S!

Skjørt og badedrakt.

Skjørt 1.800,- og badedrakt 1.400,- fra Holzweiler.