Slik lager du julens vakreste julekrans

Julekrans

Lekker julekrans til ytterdøren. Foto: Floriss

Lyst til å binde en vakker og stemningsfull krans? Få med deg tipsene til blomsterdekoratør Katrine Langved før du setter i gang. 

Å dekorere inngangsdøren med en krans er prikken over i’en når det kommer til julepynting. En frodig kreasjon med naturlige materialer, pyntet med noe som gjør den personlig og vakker – kanskje et flott bånd eller noe annet som skaper god julestemning for deg, er en hyggelig måte å hilse gjester velkommen på. 

Mens noen sparer kransen til selve høytiden, vil andre henge den opp allerede når adventstiden starter i begynnelsen av desember. Blomsterdekoratør Katrine Langved i Floriss på Fornebu S hører helt klart med i sistnevnte gruppe. – Lag gjerne kransen i god tid før jul – så har du ekstra tid på å nyte den. Den kan heller gjøres litt mer julete når høytiden nærmer seg, tipser hun. 

floriss Katrine Langved Fornebu S

blomsterdekoratør Katrine Langved hos Floriss gir deg de beste julekranstipsene. Foto: Mari Svenningsen.

Å komponere en egen krans er enklere enn det du kanskje tror. Du kommer langt med godt underlag, riktig verktøy og utstyr pluss gode materialer, sier Katrine. – I tillegg må man gjerne øve litt. Har du ikke laget det før, kan det være lurt å spørre en blomsterdekoratør om noen tips, eller søke inspirasjon og råd på nett.

Selv har hun allerede planene klare for sin krans: – I år blir masse lerkekongler, grener med naturlig vekst og furu plukket på fjellet. Stor, frodig og naturlig, med litt ekstra pynt til jul: en STOR, mørk rød sløyfe av fløyelsbånd!

Dersom du vil ha en krans som skal holde lenge, er det lurt å velge materialer som tåler det. – Granbar, silkefuru, kongler, lerkekongler, mose, grener, eucalyptus, ilex, blader og strå er eksempler på holdbare og gode materialer man kan bruke i kransen. Men her er det bare fantasien som stopper deg! 

  • Start med å surre på en basis av granbar rundt en halmkrans. Alt du fester i på og i kransen skal settes på i samme retning.

  • Lag små buketter med grønt og blomster og fest disse med små nåler av ståltråd. Vi har brukt masse forskjellige grønne varianter i vår krans; granbar, flere typer eucalyptus, buksbom, skimmia, einer, kongler og annen pynt.

  • En julekrans er både vakker på inngangsdøren og på bordet. Sett gjerne adventslys ned i kransen og du får en helt personlig adventstake. OBS! Det er viktig at lysene er festet skikkelig og står støtt, slik at de ikke velter.

– Ellers er det veldig populært å lage enkle kranser, i for eksempel eucalyptus, som man henger opp inne, forteller Katrine som også synes det er flott med små bordkranser, kanskje med et stort kubbelys i midten.

Hvorfor ikke gjøre det kreative prosjektet til en sosial sammenkomst? Inviter venner eller familie hjem til deg for å binde kranser. Be hver enkelt ta med seg det som de vil lage kransen sin av. By på gløgg og pepperkaker, skru på julemusikk og bind i vei.

Visste du at…

Kransebinding har lange tradisjoner? Helt siden romersk tid har grener og blomster blitt bundet sammen til en sirkel, gjerne for å feire en viktig hendelse eller seier. I kristen sammenheng er kransens form et tegn på evighet, noe som også symboliseres av de vintergrønne vekstene som vi gjerne bruker til jul.