Slik serverer du sommerens beste grillmat

Svineburger-med-parmesan-og-chili

Svineburger med parmesan og chili. Foto: Meny

Om sommeren koser oss med all den typiske sesongmaten. Hos Meny her på Fornebu S har de alt du trenger for et fantastisk grillmåltid, og deler gjerne sine beste oppskrifter  med deg.

 

Når det gjelder tilbehør, er det lurt å spørre de kunnskapsrike medarbeiderne bak disken. Her er noen forslag til smaksrike retter.

Mette  som er ansvarlig for osteavdelingen på Meny Fornebu S, liker å tilberede poteter på grillen. Her er hennes tips:

Kok vaskede små mandel- eller amadinepoteter 8 min. Hell av vannet. Sett på lokk og rist kjelen godt slik at potetene blir «bulkete». Ha potetene opp i en aluminiumsform med salt og olivenolje, stek over sterk varme på grillen (lokket på igjen) i 10 min. Dersom stekeskorpe, vend potetene og stek 10 min til. Reduser varmen hvis behov. Skal bli sprøtt i kantene. Veldig godt med aioli og mojo rojo til!

Enn annen av Mettess favoriter på grillen er å kutte opp masse grønnskaker som løk, aubergine, paprika osv. Ha på en god olivenolje, salt og pepper. Grill i 5-10 min, og dryss chevre-ost over mot slutten av tiden. – Fantastisk godt!

Avdelingssjef Sandra i kjøttdisken anbefaler å toppe en Angus-burger med tørresaltet bacon, ost – cheddar, guyere, blåsmuggost eller hva du måtte like – og syltet rødløk. – Løkringer og søtpotetfries med ailoi er heller aldri feil, sier Sandra som også liker å servere spareribs med grillede søtpotetbåter, coleslawsalat med fennikel og biter av grønt eple, og selvsagt maiskolbe med havsalt og smør.

– Et tredje tips er mangosalat emd mango, chili og koriander. Det er frisk og godt, og passert ypperlig til grillet kylling eller svinefilet som er marinert i sitrongress og timian, forteller kjøttspesialisten.

Ferskvaresjef Linda har også noen gode råd for grillglade sommerkokker. – Grill rå nøkkelostpølser og server sammen med syltet rød løk, fantastisk godt!

Et annet tips fra Linda er grillet banan med sukker og kanel eller sjokolade. – Dette er skikkelig barndomsminner for meg, og en perfekt måte å avslutte et herlig grillmåltid på, sier hun.

Slik lager du Lindas banan-dessert:

Snitt bananen med skallet på, og ha i kanel og sukker, evt sjokolade og nøtter. Pakk inn i folie og grill i ca. 15 min. Server gjerne med vanilje is siden av.

Ett annet tilbehør som Linda har tatt med seg fra barnsommen, og som alltid serveres siden av grillmåltidet er stuede poteter:

Skrell poteter, og skjær i terninger. La dem koke i 10 min. Ta av vannet. Lag hvit saus, bland alt sammen og ha opp i fersk gressløk. Smak til med salt og pepper.

Her er flere oppskrifter fra Meny – du finner både dem og mange flere på matkjedens nettsider.

Svineburger med parmesan og chili

(Bildet øverst)

Til 4 personer

  • 600 g kjøttdeig av svin
  • 2 ss revet parmesan
  • 2 ts fersk chili
  • 1 stk egg
  • ts salt
  • ts pepper
  • 1 stk rødløk
  • 2 stk tomat
  • 1 stk hjertesalat
  • 2 dl aioli
  • 2 dl salsa
  • 4 stk hamburgerbrød
  1.  Vend inn alle ingrediensene forsiktig, rører du for mye blir burgerne tørre. Smak til med salt og pepper. Del miksen i 4 like deler og klapp burgerne flate, ca 1,5 cm høye. De skal ikke presses for mye sammen.
  2.  Stekes i litt olje eller smør, evt grilles 1-2 minutter på hver side. Skal helst være litt rosa i midten. Varm også brødene litt på grillen eller i ovnen (200 grader)
  3.  Pensle aioli på den ene delen av burgerbrødet. Dander så burgeren med kjøtt, salat, tomat, rødløk og salsa og server!
grillspyd med kamskjell

Grillspyd med kamskjell. Foto: Meny

Grillspyd med kamskjell og kongereker

Til 4 personer

  • 16 stk kamskjell
  • 16 stk rå kongereker
  • 4 ss urtesmør-marinade
  • 1 stk appelsin
  • 1 stk grapefrukt
  • 1 stk lime
  • 1 stk sitron
  • 2 ss olivenolje
  • 1 aioli
  1.  Ferdig urtesmørmarinade fås kjøpt på MENY. Tre kamskjell og kongereker på grillspyd og vend i marinaden. La dem gjerne ligge kjølig for å marinere seg ca 30 min før de stekes. Hvis du steker spydene inne, bruk gjerne vanlig urtesmør og stek spydene rett i smøret. Spe jevnlig smøret over spydene under steketiden slik at smakene trekker seg godt inn.
  2.  Skjær filetene av sitrusfruktene og press resten av saften ut av fruktene. Bland med olivenolje.
  3.  Stek eller grill spydene på høy varme i ca 2 minutter på hver side til de er gylne og gjennomstekte.
  4.  Serveres gjerne med godt brød og aioli ved siden av.
Grillet_salatagurk_med_vaarloek_gressloek_og_grillet_chilidressing

Grillet salatagurk med vårløk og gressløk. Foto: Meny

Grillet salatagurk med vårløk, gressløk og mangodressing

Til 4 personer

  • 2 stk agurk
  • 1 bunt vårløk
  • 1 bunt gressløk
  • olivenolje
  • flaksalt
  • Menys mangodressing

Skrell agurken og skjær den i 1/2 cm tykke skiver. Pensle skivene med litt olje. Rens vårløken og gni den inn med litt olje. Grill agurkskivene raskt på begge sider over høy varm. Grill vårløken i 2–3 minutter.

Grovhakk gressløken og bland sammen agurk, vårløk og gressløk på et fat.

Dryss over litt flaksalt og mangodressing. Server resten av dressingen ved siden av.

 

Alle oppskrifter og bilder er fra Meny.