Interiørtrender: Hett i høst

Høsttrender Princess

– Med den nordiske stilen som base kan man med enkle grep bytte ut pynt, puter og gardiner gi rommet et helt nytt uttrykk, sier Caroline Engerdahl, butikksjef hos Princess på Fornebu S.

Med høsten kommer lysten til å fornye hjemmene våre før den lange mørketiden. Selvsagt vil vi ha det komfortabelt og vakkert i hulen vår som vi trekker oss tilbake til! Det er mange nyheter i interiørforretningene, her er tre av trendene som frister denne sesongen.

Nordisk rustikt

Det naturlige preget har vært med en god stund nå, men er fortsatt aktuelt.

– Den nordiske stilen er avslappet, ryddig, lys og naturlig – kanskje litt sånn som vi nordmenn er? Mange er opptatt av kvalitet og at det vi kjøper er solid. Med den nordiske stilen som base kan man med enkle grep bytte ut pynt, puter og gardiner gi rommet et helt nytt uttrykk, sier Caroline Engerdahl, butikksjef hos Princess på Fornebu S.

Kort oppsummert er det følgende ingredienser som skaper stilen: Røft treverk, vakre detaljer i naturskinn, tekstiler i bomull, lin, ull og andre naturlige materialer med en grov tekstur og etniske mønstre, møbler og kurver i flettet strå og  rustikk keramikk, gjerne terracottafarget. Vi vil ha det håndlagde og særpregede som føles unikt.

Fargeskalaen går i jordtoner som beige, brunt og grått med innslag av sort.  For dem som vil utforske stilen videre kan myke farger tilføres interiøret puter og andre detaljer – eller, for de mer vågale, males på veggflatene. Det får fargene i treverk, kurv og keramikk til å stå mer frem, og innredningen får en større dybde og litt mer dramatisk atmosfære.

Hvis du er redd for at stilen blir for nordisk sval for den kjølige årstiden, har Caroline følgende råd:

– For å skape et lunt og høstinspirert uttrykk kan man for eksempel bruke lykter i sotet eller slipt glass, fylle opp sofaen med høstens puter, og blande matte, grove og blanke teksturer! Duse nyanser av rosa, blått og grått passer fint inn i den nordiske stilen. Og et mykt gulvteppe eller flere gjør rommet lunt og koselig.

Interiørtrender Nicoline Home Louise Roe

– Fløyel skaper et elegant og luksuriøst uttrykk og skaper tyngde og virker også lunende i hjemmet, sier Stine Borgersen i Nicoline Home. Her et miljøbilde fra det danske merket Louise Roe, som selges hos Nicoline Home.

Fløyel i fokus

Høstens absolutt heteste tekstil er uten  tvil fløyel – et sofistikert og dramatisk materiale som vekker assosiasjoner til både boudoirer og eksklusive medlemsklubber.

– Fløyel skaper et elegant og luksuriøst uttrykk og skaper tyngde og virker også lunende i hjemmet, sier Stine Borgersen i Nicoline Home. Hun synes  fløyel passer til det meste, som puter, gardiner, sengegavler, møbler og morgenkåper.

– Husk bare at det ikke må overdrives, men være et supplement. En vegg med mønstret tapet i samme mønster som en mønstret pute, gjerne med frynser, er for eksempel lekkert, sier butikksjefen. House of Hackney har mange spennende mønster, både i blomster- og dyreprint,  med og uten frynser. Mønstrene går igjen i tapeter, keramikk, toalettmapper og skjerf.

Kombiner gjerne med dype farger – de passer som passer som hånd i hanske til fløyel. – Jeg er svak for de mørkere nyansene av fløyel, som mørk blått, grønt, cognac og bordeaux. Liker mix av matt og shiny velur, gjerne i kombinasjon med lin, forteller Stine.

Stoffets myke, fyldige kvalitet fungerer spesielt godt sammen med harde materialer som metall og stein – kontrasten skaper spenning i innredningen. Messing overtar som det foretrukne metallet etter at kobber har dominert lenge, men det er også mye sortlakkert stål. Og bruk gjerne ulike metaller sammen!

Interiørtrender Habitat mønster 2

– Forbrukerne begynner å bli trøtte på svart og hvitt. Vi ser at de våger å satse mer på farger, sier butikksjef Eva Svensson i Habitat.

Mønstermagi

Glem ensfargede, rolige flater, nå vil vi ha mønstre i alle mulige varianter –  gjerne kombinert med hverandre.

– Forbrukerne begynner å bli trøtte på svart og hvitt. Vi ser at de våger å satse mer på farger, sier butikksjef Eva Svensson i Habitat, som denne høsten satser på skandinavisk retro der valnøtt og eik kombineres med rette linjer, lune farger og mønster.

– Varme toner har vært trendy en stund, og nå ser vi at det begynner brukes mer mønster i tekstiler, print og annet. Og at man gjerne kombinerer ulike materialer, forteller hun.

For dem som ønsker å bruke ulike typer mønstre sammen, men er redd for at det kan bli kaotisk, er det lurt å satse på print med lignende formspråk og runde det av med noe ensfarget som matcher, råder Eva i Habitat.

– Dette vil gi et mer samlet inntrykk. Og hvis du er usikker på om den mønstrete stilen er noe for deg, kan du begynne med mønstrede tekstiler eller interiørdetaljer som puter, tepper og plakater.

Butikksjefen er opptatt av at å skape et hjem handler om mer enn å holde seg oppdatert på det siste nye: – For å lage et mer personlig preg og tenke mer på miljøet er det alltid kult å tilføre interiøret litt second-hand eller arvede ting. Dessuten er alltid trendy å ta vare på tingene sine og vedlikeholde dem. Hjemmet er en refleksjon av de som bor der!