Bilder som proffene4

Ihugga fotoentusiast og styreleder i Snarøen vel kjenner Fornebus motiver bedre enn de fleste, og gir deg sine tips til gode mobilbilder. FOTO: Carl Martin Nordby

Slik tar du bilder som proffene

– Så enkelt får du sving på mobilkameraet!

Aldri før har det vært enklere å ta bilder enn i dag. Men vet du egentlig hvordan du får maksimalt ut av mobilkameraet ditt?

– De enkleste grepene for å ta bedre bilder er helt gratis, sier Paal Alme.

Han understreker viktigheten av å holde mobilen med begge hender når du tar bilder, og at linsen må holdes ren for «lommerusk». Alme kjenner Fornebulandets motiver bedre enn de fleste, ettersom han er styreleder i Snarøen Vel, og ihuga fotoentusiast.

Paals 15 beste fototips:

1. Vær beredt – de beste motivene dukker ofte opp når du minst venter det.

2. Ta bilde der og da – og vurdér etterpå om det var verdt innsatsen.  Det er enkelt å slette et bilde – vanskeligere å få motivet til å stille opp på nytt.

3. Konsentrer deg om et motiv av gangen. Er det et portrett – sørg for å få det godt belyst. Er det et naturbilde – sørg for å få noe i forkant i bildet, eller på en av sidene. Dette gir en mer dynamisk komposisjon.

4. Vær kreativ – legg deg gjerne ned på bakken og se hvor annerledes bildene blir i froskeperspektiv. Eller gå opp på en mur og ta bildet ovenfra. Mulighetene er uendelige!

5. Ikke bruk zoom. Aldri! Gå heller nærmere. Zoome inn kan du heller gjøre når bildet ligger på telefonen, gjennom å beskjære bildet.

Bilder som proffene3

– Ta bilde der og da – og vurdér etterpå om det var verdt innsatsen. Det er enkelt å slette et bilde – vanskeligere å få motivet til å stille opp på nytt. FOTO: Carl Martin Nordby

6. Observér lyset. Sørg for at du ikke får lyset rett inn i linsen. Sidelys er flott, da får du litt skygge-effekt, noe som gir mer dybde i bildet.

7. Fremmedelementer som kommer med kan med fordel fjernes før du tar bildet.

8. Gi deg selv en utfordring med svart/hvitt-fotografering. Effekten er ofte overraskende og spennende.

9. Sørg for at horisonten er rett.

10. Gå nærme! Står du for langt unna, blir motivet bittelite. Ikke vær redd for å gå tett på. Objektivene på moderne mobiler er utrolig til å fange opp detaljer på nært hold, og du vil bli overrasket over hvor artig det er.

Bilder som proffene2

– Observér lyset. Sørg for at du ikke får lyset rett inn i linsen. Sidelys er flott, da får du litt skygge-effekt, noe som gir mer dybde i bildet. FOTO: Carl Martin Nordby

11. Skal du fotografere noe der du eller motivet ikke skal forstyrres, så husk å sette telefonen på lydløs. Jeg har selv stått og fotografert rådyr på lur – når telefonen ringer.

12. Vil du bli litt proffere så bør du laste ned en av de mange foto-appene som finnes. De gir uendelige muligheter både for innramming og redigering. Det er lov å justere i etterkant.

13. Lærer du deg enkle triks for å redigere bildene når du legger de over på PC-en, vil du bli langt mer fornøyd med resultatene.

14. Ta gjerne flere bilder av samme motiv, men fra ulike vinkler og avstand. Når du så går gjennom bildene etterpå kan du velge de beste, og slette de andre.

15. Ikke fyll opp minnekortet helt – noen mobiler jobber tregere da.

Lykke til!