Biekasser Fornebu S4

HJEMMEPRODUSERT HONNING: På taket av Fornebu S har profesjonelle birøktere høstet honning. Nå lager bakeren og kokken hver sin rett med honning som en av hovedingrediensene.

Så enkelt bruker du honning i maten

Bakeren og kokkens beste tips.

Tidligere i år ble to bikuber plassert ut på taket av Fornebu S, og for en liten stund siden ble honningen høstet.

Nå har driftsleder hos Godt Brød og eier av The Edge mottatt hver sin krukke med honningen, og de har begge store planer for det hjemmelagde, flytende gullet.

– Jeg skal bruke honningen til å lage en godt krydret kake, sier Thea Caroline Marthinsen hos Godt Brød på Fornebu S.

– Honningen er med på å tilføre sødme og saftighet til kaken, og med en topping av mascarponeost, fiken og pistasj tror jeg at dette kan bli en suksess. Kanskje det kan bli den nye Fornebu-kaken?

Marthinsen ser helt klart fordelen av å ha honning av god kvalitet i butikken. Hun håper nå på flere krukker av senterets egenproduserte for å bruke den i flere bakervarer.

– Jeg kunne definitivt brukt honning mer enn deg jeg gjør. På Godt Brød bruker vi økologisk betesirup i mye av det vi produserer, og her kunne vi helt klart sett på muligheten for å bruke honning, forklarer hun.

Fornebu S honning1

Tidligere i år ble to bikuber plassert ut på taket av Fornebu S.

Spesielt med hjemmelaget honning

De fleste har dårlig tilgang på hjemmeprodusert honning, og de færreste av oss har mulighet til å høste fra egne bikuber. Det gjelder også for restauranteier Ertan Bülow Jantzen, som etter første smaksprøve gledet seg til å teste den ut i maten.

– Du får tak i hjemmelaget honning på Bondens Marked, men du får aldri kjøpt noe lignende fra matbutikken. Storproduksjon av honning er ikke det samme, sier han.

Det har lenge vært kjent at Bülows biffrestaurant, The Edge, åpner på Fornebu S, men nå tikker klokkeviserne enda hardere for hvert slag. Det er en snau uke til åpning, og det merkes på sjefen.

– Det er ekstremt mye å gjøre i restauranten før vi kan åpne, men jeg vet det ordner seg. På lørdag er det åpningsfest for nærmere 250 personer, både venner, familie og bekjente, og det ser jeg veldig frem til.

Fornebu S’ hjemmelagde honning er selvskreven på meny-kartet.

– Jeg skal lage en trøffel- og honningvinaigrette, og i den bruker jeg selvfølgelig honningen som er produsert på taket av kjøpesenteret.

– Dette er en vinaigrette som holder seg veldig lenge, og det er derfor perfekt å lage store porsjoner av gangen, forteller han.

Samme sjanger, hvert sitt yrke – honning kan brukes til bakst og til matlaging. Hvis du ønsker å prøve deg på bakerens eller kokkens oppskrifter, så ser du fremgangsmåtene her:

Honningkake med mascarponekrem, fiken og pistasj

IMG_7623

Kan vi friste med en deilig honningkake med mascarponekrem, fiken og pistasj?

Ingredienser (22 cm kakepanne):

  • 4,5 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • ½ ts salt
  • 2 ts malt kanel
  • 
1 dl cup rapsolje
  • 2 dl honning
  • 3,5 dl rårørsukker
  • 3 egg, romtemperert og halvpisket
  • 1 ts vanilje-ekstrakt eller ren vanilje fra 2 vaniljestenger
  • 1 dl espresso, ikke varm
  • Revet appelsinskall (cest) fra 1 appelsin

Topping:

  • 200 ml kremfløte
  • 
200g mascarpone
  • 4-5 fiken, delt i fire
  • 1 håndfull pistasj
  • 2-3 ts honning.

Fremgangsmåte:

Bland alt det tørre. Lag så en grop i bakebollen.
 Pisk eggene lett. 
Bland dem med resten av det våte, hell det hele i gropen i bakebollen.
 Begynn i midten og jobb deg utover mens du pisker inn det tørre i det våte, på denne måten unngår du klumper. Alt dette helles i form med bakepapir.

Stek kaken på 180 grader i 50-60 minutter.

Når kaken er avkjølt begynner du å piske kremfløte. Pass på; kremfløten skal begynne å bli stiv, men bare danne myke topper.
 Bland denne litt etter litt med mascarponen. 
Legg hele blandingen på toppen av kaken, legg rikelig med fiken over, strø over hakket pistasj og risle flytende honning over kaken.

Lykke til!

Ertan_redigert

VINAIGRETTE: Ertan Bülow Jantzen disker opp med deilig honning- og trøffel-vinaigrette.

Trøffel- og honning-vinaigrette

Ingredienser 2 liter:

  • 1 liter eplecidereddik
  • 400 ml nøytral olje
  • 400 ml olivenolje
  • Én flaske trøffelolje 250 ml
  • Én liten boks hakkede trøfler – veier 120 gram.
  • To store charlottløk
  • 300 gram Fornebu S honning.

Fra denne oppskriften får du 2 liter med trøffel- og honning-vinaigrette, noe som holder til ganske mange. Vanlig porsjon per hode er 100-200 ml, så om du deler oppskriften på 10 får du en god porsjon.